Kitfox Aircraft Stick and Rudder Stein Air Grove Aircraft TCW Technologies Dynon Avionics AeroLED MGL Avionics Leading Edge Airfoils Desser CPS Parts EarthX Batteries
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 16 of 16

Thread: Questions: IVOPROP Medium IFA

  1. #11
    Senior Member Slyfox's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    felts field, spokane
    Posts
    1,229

    Default Re: Questions: IVOPROP Medium IFA

    since I cleaned and switched out the lube in the gears in the system (in front of the motor) I have had very good luck with my motor, not to say I won't, I have another motor that I'm going to now open up and look at the armature and glue for future use. I would definitely be cleaning the gears and putting the grease that I stated above along with the glued armature. My prop now changes very fast and will go to each stop where it wouldn't with the lube that IVO put in. I also found the 3 little gears closest to the motor was wallowed out in the center that rides on the pin.
    steve
    slyfox
    model IV 1200-flying
    912uls
    IVO medium in-flight
    RV7A-flying
    IO-360
    constant speed prop

  2. #12
    Senior Member Slyfox's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    felts field, spokane
    Posts
    1,229

    Default Re: Questions: IVOPROP Medium IFA

    one question Doug, can you resolder the connections on the armature before gluing ?
    steve
    slyfox
    model IV 1200-flying
    912uls
    IVO medium in-flight
    RV7A-flying
    IO-360
    constant speed prop

  3. #13
    dginok's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Norman, OK
    Posts
    72

    Default Re: Questions: IVOPROP Medium IFA

    Steve,

    Early on I found this from auto-gyro.com: AG-SB-2017-05-B-EN: IVO-prop gearbox overhaul
    They were having the motor failures and suggested gear box re-lubrication. I did that per the bulletin. It did not help that I could discern.

    Quote Originally Posted by Slyfox View Post
    since I cleaned and switched out the lube in the gears in the system (in front of the motor) I have had very good luck with my motor, not to say I won't, I have another motor that I'm going to now open up and look at the armature and glue for future use. I would definitely be cleaning the gears and putting the grease that I stated above along with the glued armature. My prop now changes very fast and will go to each stop where it wouldn't with the lube that IVO put in. I also found the 3 little gears closest to the motor was wallowed out in the center that rides on the pin.
    Doug
    Super Sport
    912ULS
    Constant Speed IVOProp


  4. #14
    dginok's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Norman, OK
    Posts
    72

    Default Re: Questions: IVOPROP Medium IFA

    I think I tried that one time without success. I'm pretty sure John Holmes also warned me that it would not work.
    Once I was able to use cheap armatures, it was unnecessary.

    Correction: I tried soldering but not with the epoxy, so I don't have any experience with the combo.

    Quote Originally Posted by Slyfox View Post
    one question Doug, can you resolder the connections on the armature before gluing ?
    Last edited by dginok; 04-26-2021 at 10:55 AM. Reason: Correction
    Doug
    Super Sport
    912ULS
    Constant Speed IVOProp


  5. #15
    Senior Member Slyfox's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    felts field, spokane
    Posts
    1,229

    Default Re: Questions: IVOPROP Medium IFA

    I used the super lube and really like that lube. anyway, I just took my new motor that started skipping and soldered the connections, went real well and than put some hysol like you did, got it drying. will try the motor in a couple days. thanks for the heads up.
    steve
    slyfox
    model IV 1200-flying
    912uls
    IVO medium in-flight
    RV7A-flying
    IO-360
    constant speed prop

  6. #16
    Senior Member Slyfox's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    felts field, spokane
    Posts
    1,229

    Default Re: Questions: IVOPROP Medium IFA

    when I soldered I just went over the connections which are crimped. the solder did flow real nice inside. I do want to say again that the motor worked better than ever after just cleaning out the old grease and putting in the super lube grease(synthetic) I truly believe that the old grease was putting quit a strain on the motor and that I feel could be putting extra pull on the motor causing connection problems(wire burn out), just my opinion, doesn't hurt to try everything. also when I put the glue on, I covered the connection points as well for the wires.
    Last edited by Slyfox; 04-26-2021 at 11:43 AM.
    steve
    slyfox
    model IV 1200-flying
    912uls
    IVO medium in-flight
    RV7A-flying
    IO-360
    constant speed prop

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •